Kehitystä ja pohdintaa

 


 Päätin tuossa, jotta invertterit pitää akkua yllä n.6A virralla. Toisin sanoen 2A per invertteri. Seuraillut myös häviöitä. Tai siis katsonut noita lukuja. Jos vähentää ostotehon kulutuksesta, jää 413W. Tuosta kun vähentää vielä latauksen, jää 126W häviö. Toki tuon 2W tuotantoa, voi laksea mukaan. Joten 128W häviää inverttereihin. Tämä on siis ostosähkön tilanne. Ja tuokin vaihtelee 50W ja 150W välillä.

 Rakensin myös lisää automaatiota järjestelmään.


 Elikkä nyt voin määritellä kuinka alas akkujännite voi mennä, ennenkuin sähkön ostaminen on "pakollista". Voin myös määritellä jännitteen jolloin osto ehdottomasti lopetetaan. Voin myös määrittää akusta otettavan virran rajan, jolloin ostosähkö menee päälle. Näille on myös aikaparametri, kauanko tilanteen pitää olla voimassa, ennenkuin parametri astuu voimaan. Automaationa on myös tilanne jossa seurataan sitä, onko tuotanto suurempaa kuin kulutus. Jos on minuutin ajan, ostosähkö poistuu, jos se on ollut päällä.

 Toistaiseksi automatiikka on hoitanut asiansa. Tosin kerran kun päivitin ohjelmaa, tuli muuta hommaa heti perään ja unohdin säätää rajat kohdalleen. Näin ollen akun alaraja oli 0,00V... No, invertterit hoitivat homman ja katkaisivat sähköt talosta kun emäntä laittoi auton lataukseen, pesukoneen päälle jne... Akkujännite kerkisi putoamaan hujauksessa 43.385V tasolle (BMV:n mukaan), eli 10,85V (12V system) tai 1,81V (2V kenno) tasolle. Tosin aurinkopanelit alkoivat heti ladata akkua ja kun n. 40min päästä olin paikalla, akkujännite oli jo ~50V tasolla. Eli iso kuorman lisäys alhaisemmalla varaustasolla oli laskenut jännitteen nopeasti invertteri rajan alle. Tämä kuitenkin herätti siinä mielessä, että rakensin ohjelmaan toiminnon jolla arvot saa muistiin, niin ettei ne katoa...

  Mietin tuossa, että ilman "säästäväisyys" ajatusta, talon kulutus talvella joinakin päivinä ylittää jopa 100kWh. Pahimpina mennään jopa 140kWh lähelle. Mutta nuo päivät olisi mahdollista hallita muutamalla toimenpiteellä. Enemmän vain takkaa... Toinen ajatus, uusi kiuas, padalla. Pataan kierukka. Lämminvesivaraajassa, joka n. 2m päässä seinän toisella puolella, toinen kierukka. Jos kiukaan padassa vesi lämpimämpää kuin varaajassa, kierto päälle. Näin suurimman lämpimän veden kulutuksen aikaan myös tuotettaisiin / otettaisiin talteen lämpöä. Toki muulloinkin voisi lämmintä vettä tuottaa padassa.

 Jos ottaa maksimi päiväkulutukseksi 96kWh, niin 24h tuotto pitäisi olla 4kW. Eli jos tontilla olisi puro josta saisi virtaamaksi 24 kuutiota tunnissa? Ympäri vuoden, niin tuonne 4kW generaattori hoitaisi homman... Periaatteessa siis 8kW / 12h olisi sopivalla akulla ok. Ja 16kW / 6h olisi saman arvoinen ja 32kW ja 3h. Tämä tietenkin tarkoittaisi kyseistä tehoa, kyseisen ajan. Omiin kokemuksiin perustuen, pahinpaan aikaan aurinkopaneelit per 1kW tuottaa kuitenkin sen n.1kWh / 24h, omalla sijainnilla. Eli Suomessa jos tavoitteena on n.100kWh pitää olla 100kWp paneelia ja n.100kWh akkukapasteetti. Sekä omaa aktiivisuutta moneen suuntaan. Näin siis pahimpana parina kuukautena. Kaikki muu on helppoa.

 Tokihan kaikki minkä pystyy omalla tontillaan tuottamaan ja varastoimaan on plussaa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pientä päivitystä

iSTA Breeze kaksoset

PIP-4048MS